MálnaHab

Ha érdekel, hogyan lehet leszbikusként gyereket vállalni és felnevelni ma Magyarországon, kövesd Málnácska történetét.

Friss topikok

Linkblog

A hivatal nem pihen - családi jogállás rendezése

2011.07.22. 15:42 - Mama K

Nem kis meglepetésemre Málna születése utáni héten megérkezett a TAJ kártyája, majd adókártyája is. A lakcímkártyát már a kórházban megkaptuk, így egy hét leforgása alatt gyakorlatilag minden azonosító irata a kezünkben volt. Manapság ennyire hatékonyan működnének a hivatalok? Vagy csak ennyire kevés gyerek születik? Elméláztam volna ezeken a kérdéseken még napokig, de a születés utáni 11. napon az önkormányzat levelével is bekopogott a postás, belémfojtva a szavak helyett a gondolatokat is.

Nevezetesen egy VÉGZÉST kaptam (szép nagy betűkkel, vastagon szedve, hogy jól lássam), melyben felszólítottak arra, hogy 30 napon belül rendezzem a kislányom családi jogállását, mert apa adatai nélkül lett anyakönyvezve, "így családi jogállása rendezetlen". Azaz tegyünk, vagyis az apa tegyen "teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot", vagy továbbítják az ügyet gyámhivatalhoz "a szükséges intézkedések megtétele végett". 

Először megállt bennem az ütő, hogy te jó ég, rendezetlen jogállás, meg gyámhivatal, meg haladéktalanul tegyek eleget?!! Mi lesz velünk? El akarják venni Málnácskát?!Aztán lenyugodva vettem a telefont, és felhívtam az ügyintéző asszonyt, hogy megkérdezzem, mit jelent pontosan ez az egész. Elmondtam neki, hogy jelenleg nincs olyan férfi az életemben, akivel együtt élek, vagy aki nevére venné Málnácskát. A vérszerinti apa pedig (mesterséges megtermékenyítés lévén) ismeretlen.

Tájékoztatott arról, hogy ebben az esetben az ügyet valóban továbbítja a gyámhivatalhoz, mert ő csak addig illetékes, amíg a nyilatkozatot megtesszük vagy nem. A gyámhivatal pedig, ha 3 éven belül nem nevezünk meg apát, akkor egy képzelt személyt fog bejegyezni, mint apa.

Na, gondoltam erre ráérünk még, 3 év alatt sokminden történhet, még az is lehet, hogy egy jóbarát, vagy családtag bejelentkezik apának, vagy majd mi kitalálunk egy képzelt személyt, vagy bármi..., úgyhogy megnyugodva, "ej ráérünk arra még" felkiáltással be is raktam a végzést Málnácska dossziéjának legaljára.

De aztán tegnapelőtt megérkezett egy újabb Végzés (mostmár csak kisbetűvel, vastagon szedve) a gyámhivataltól, hogy engem, mint szülőt arra köteleznek, hogy augusztus X-edik napján jelenjek meg náluk "ügyfélként" a baba családi jogállásának rendezése ügyében. Ismét telefonáltam, de közölték, az ügyintéző asszony 3 hét szabadságra ment, így ők az üggyel kapcsolatban nem adhatnak felvilágosítást. 
Hát köszönjük szépen, akkor újabb 3 hét várakozás következik a hivalali tortúrában. Most már nem aggódom, de kiváncsian várom az újabb fejleményeket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://malnahab.blog.hu/api/trackback/id/tr713089286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barab 2011.07.24. 08:09:12

Ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy a társ vezetéknevét is viselhesse a gyermek, azáltal, hogy egy olyan nevű (fiktív) férfit nevezel meg apaként...


süti beállítások módosítása